Lid worden?Kies uit verschillende abonnementen.

Schaatskoorts en ijspluimen

De krantenkoppen liegen er niet om, zo vlak voor de Krokusvakantie. “Volgende week kunt u schaatsen op natuurijs, zeggen de ijspluimen,” zegt de Volkskrant. Of dat ook zo is? We leggen u uit waarom we daarover flinke slagen om de arm houden.

IJsverwachting KNMI 20 februari 2018Rechts ziet u de ijsverwachting van het KNMI van dinsdag 20 februari (klik op de afbeelding voor een grotere weergave). Als we dit plaatje bekijken (en dan met name de rode lijn) dan zien we dat woensdag de ijsdikte 8 centimeter zou kunnen zijn.

Dit zijn echter 50 modellen, waarbij de waarden zijn gebaseerd op een bak water van 2 meter diep. Wij hebben op de ijsbaan overal 40 centimeter water en hebben 8 centimeter ijs nodig om open te gaan.

Dat stemt hoopvol. Maar, dan mag er geen sneeuw vallen. Sneeuw werkt namelijk als een warme deken. Als het gaat sneeuwen en het ijs is maandag 5 centimeter dik, dan kunnen we met vrijwilligers de sneeuw weg scheppen, om groei van het ijs verder mogelijk te maken. Hiervoor moeten zich vanzelfsprekend wel vrijwilligers aanmelden! Iets voor u? U kunt hiervoor een e-mail sturen naar Suzanne Weeda, onze coördinator vrijwilligers.

Tip: kijk eens bij het weerstation Eefde. Daar krijg je 24 uur per dag inzicht in de temperatuur, gevoelstemparatuur, het dauwpunt, de vochtigheid, neerslag, luchtdruk, windsnelheid en windrichting.

Dauwpunt? Als er temperaturen aangegeven worden, is dat op 1.5 meter hoogte. Het dauwpunt is op 0 meter hoogte. Dat is gelukkig een stuk kouder. Dan hebben we ook nog de wind. Die trekt aan en dat kan ijsgroei ook nog (negatief) beïnvloeden.

Al met al zijn er dus veel factoren die meespelen en invloed hebben op de groei van het ijs en het wel of niet openen van de Zutphense IJsbaan. Vandaar al die slagen om de arm… We houden u op de hoogte via deze website en onze sociale media!