ZIJV verwelkomt ruim 800 nieuwe leden

“Het enthousiasme van Zutphenaren om weer te kunnen schaatsen was extreem groot afgelopen week. De leden hebben met veel plezier hun rondjes kunnen schaatsen op de prachtig geprepareerde natuurijsbaan,” zegt Arne Bouma, voorzitter van de Zutphensche IJsvereeniging ZIJV.

“Dankzij een trouwe groep vrijwilligers, lag de ijsbaan er vier dagen lang wonderschoon bij en draaide de muziek op volle toeren. We hebben de gezelligheid van onze kantine natuurlijk gemist, evenals de schaatsclinics en wedstrijden die we normaliter organiseren wanneer onze natuurijsbaan open is. Het financiële plaatje met een gevulde kantine ziet er natuurlijk anders uit tijdens een “normale” schaatsperiode. Dat is een beetje wrang. Anderzijds bevestigd de toename van het ledenaantal tot ruim 4.000 het al aanwezige enthousiasme en de steun van de Zutphenaren. Daarmee zijn we met stip de grootste sportvereniging van Zutphen. Dat voelt goed.”

Naar schatting heeft de Zutphensche IJsvereniging van donderdag 11 tot en met zondag 14 februari zo’n 4.800 unieke bezoekers gehad, waarvan circa 1.700 kinderen, verdeeld over de dag. Per uur zijn er nooit meer dan 150 volwassenen tegelijk op de ijsvloer geweest, om te voldoen aan de afspraken die de Zutphensche IJsvereniging met gemeente had kortgesloten.

“Het was dit jaar even wat anders dan normaal. Samen met de gemeente is een protocol opgesteld om te voldoen aan de huidige maatregelen. Sommige waren zichtbaar, andere weer niet. Het plezier op de ijsvloer was er niet minder om. Waar ’s ochtends de basisschoolleerlingen exclusief met veel plezier het ijs betraden, kwamen ’s middags de leden hun rondjes schaatsen. Van jong tot oud. Al die blije gezichten maakten duidelijk dat de huidige situatie even werd vergeten als sneeuw voor de zon. Symbolisch en inspirerend vond ik het enthousiasme van een 82-jarige man, ondanks tegenargumenten van zijn kinderen, toch een uurtje op het ijs zijn rondjes wilde schaatsen. Nog steeds een feilloze techniek, misschien een beetje roestig, maar hij liet wel zien hoe het nog steeds kan.”

Het bestuur van de Zutphensche IJsvereniging zal de komende paar weken gaan evalueren, opdat de natuurijsbaan ook in de toekomst nog minstens zoveel plezier te kunnen bieden, zoals vorige week de leden hebben ervaren.

foto: Steven de Vries