ZIJV al 135 jaar een begrip

schaatsles_02De Zutphensche IJsvereeniging is opgericht in 1879 en daarmee al 135 jaar een begrip in Zutphen. Inmiddels is de ZIJV zelfs één van de grootste verenigingen van Zutphen qua ledenaantal.
Bij oprichting was de vijver in het Zutphense Coenenspark het domein van de ZIJV. Toen daar het industrieterrein De Mars werd gebouwd, moest de ZIJV uitwijken naar een nieuwe locatie. Sinds 1914 is de ZIJV in het trotse bezit van een van de grootste natuurijsbanen van Nederland, aan de Leeuweriklaan in de wijk Noordveen. Dit gebied, de Grootte Koppelen, telt 3,5 hectare grond en is een oude uiterwaarde van de Berkel. In het najaar zetten medewerkers het weiland onder water door een sluis van de Berkel te openen. Als het water tot rust is gekomen en de vorst opkomt, is het weiland omgetoverd tot een grote 400 meterbaan, mét ijshockey- en krabbelbaan.

ijsbaan_zomerHet terrein is niet alleen een schaatsweide in de winter, maar ook een belangrijke broedplaats voor vogels in de zomer. Zodra het water van de ijsbaan is gelopen, zet Landschapsbeheer Gelderland alles in het werk om een veilige plek te realiseren voor weidevogels. Met succes.
Zo vliegen jaarlijks kievitten uit en is er veel bezoek van grutto’s, reigers, ooievaars en tuureluurs (foto). Dat merkte ook De Stentor op, die in woord en beeld hieraan aandacht heeft besteed en ingaat op de aanwezigheid van de tureluur: “Bijzonder, omdat je de tureluur niet gauw temidden van woonbenouwingen tegen komt. Polders, kwelders, wadden, oevers van meren en andere open wateren, dat zijn de plaatsen waar de steltloper graag rondstapt.”
De weidevogels voelen zich thuis op het terrein van de ijsbaan, omdat de grond drassig is en de wormen panklaar liggen. Daarom blijft de Z.IJ.V. zich inzetten om het terrein ‘s zomers als biotoop voor vogels beschikbaar te houden. En de koeien die daarbij rondstappen? Fons Roording in De Stentor: “Ze vertrappen wel eens een nest, maar over het algemeen gaat het goed. Weet je, koeien trekken insecten aan, voedsel voor vogels. Bovendien houden de koeien het gras laag, waardoor je de weidevogels goed kunt zien.”